Back

Back

Arctic Pride 2019: Skeivt på biblioteket

Biblioteket i Tromsø slår til med en historisk utstilling av bøker og filmer med skeivt innhold under Tromsø Arctic Pride.

 

Godt synlig i andre etasje står et titalls bøker og noen filmer med innhold som på en eller annen måte kan knyttes opp til homofili. Enten forfatteren selv er homofil eller innholdet i bøkene har dette som tema. 

 

– Vi bruker å ha ulike utstillinger med tema alt etter hva som er aktuelt, og da Tromsø Arctic Pride med Ida Schulstad og Anja Borg tok initiativ til dette syntes vi det var fint å kunne stille opp med noe under festivalen, forteller utstillingsansvarlig hos Tromsø bibliotek og byarkiv, Anna Martnes. Hun legger vekt på at historie er tema for festivalen, og at et godt utvalg fra homolitteraturen er funnet fram fra bibliotekets andre hyller.

 

 

Fargerik utstilling

 

Hun sier det ikke var noe problem å finne bøker om emnet og at de utstilte bøkene bare er et utvalg. Biblioteket har også tidligere stilt ut bøker med skeivt innhold, men det er første gangen det er gjort med store flagg og fargerik innpakning. 

 

I antikkens Hellas var det skrevne ord mennenes område. Men det brydde ikke kvinnen Sapfo seg om, og hun begynte å skrive dikt, til og med om lesbisk kjærlighet. Sapfo er representert i utstillinga, i lag med nyere skjønnlitterære og faglitterære bøker. Som bøkene til Gudmund Vindland som har betydd mye for spesielt homser på 80-tallet og til i dag, og romaner av Anne B. Holt, for å nevne noe. Også en bok der nylig avdøde pride-festivalsjef Stein Fredriksen var medforfatter på, Det skeive mangfald, vil komme i hyllene.

 

 

Viser bredde

 

– Jeg tenker at det er viktig at biblioteket er med, og at dette viser bredde i det vi tilbyr. Utstillinga er en fin måte å gjøre det på. Det er veldig fint å se utstillinga ferdig, sier Anja Borg, som selv er bibliotekar. Hun synes det er viktig at festivalen også er synlig der folk ferdes, og at det er lav terskel for å se utstillinga. Hun har selv lest en del skeiv litteratur og synes det er viktig at denne finnes. 

 

– Disse bøkene gir andre opplevelser og drømmer, og kan være med på å se verden fra et annet perspektiv. For de homofile kan det også gi tilhørighet og forståelse, sier Borg.

 

Utstillingen står altså oppe allerede og skal stå til litt over festivalslutt. I tillegg er det på biblioteket fredag 15. november en boklansering under Tromsø Arctic Pride med Skråtekst: en antologi av skeive unge stemmer.