Back

Back

Thursday 14 November

Kjærlighet på liv og død: Om skeives situasjon i Russland

12:00 - 13:00

Price: Free/Gratis | UiT Norges Arktiske Universitet (map)

Hvordan står det til med de skeives rettigheter i Russland? Tromsø Arctic oppdaterer deg på situasjonen med en innledning av regionleder Ole-G. Solheim.

 

Grensen mellom Norge og Russland markerer et av de største skillene i verden mellom hva slags rettigheter du har hvis du er homofil, lesbisk, bifil eller transperson (LHBT). I Norge kan du gifte deg og det er lovfestet at du ikke skal diskrimineres. I Russland er det forbudt å si noe positivt om homofili foran mindreårige, og flere grupperinger nærmest jakter på LHBT-personer.

 

Det er ikke forbudt å være homofil i Russland, men den såkalte «antipropagandaloven” forbyr positiv omtale av «utradisjonelle seksuelle relasjoner»

Amnesty har dokumentert en økning i vold og hatkriminalitet mot russiske LHBT-personer etter at anti-propagandaloven ble vedtatt i 2013. Mye av denne volden er også organisert i egne nettverk.

 

Russisk politi og rettsvesen følger ikke opp anmeldelser, noe som fører til at skeive ikke lenger anmelder grove forbrytelser.

Mange LHBT-personer lever med en konstant frykt for at noen skal få mistanke om deres legning. De risikerer å miste jobben eller relasjon til sin egen familie, og de som engasjerer seg for deres sak opplever forfølgelse, psykisk stress og og risikerer å bli utbrente.

 

Russiske LHBT-organisasjoner stemples dernest som fremmede agenter med de begrensninger i handlingsrom det gir.

På grunn av dette tok Amnesty International region nord et initiativ, sammen med andre frivillige organisasjoner, til et et samarbeidsprosjekt med russiske LHBT-organisasjoner.Resultatet var at vi arrangerte Barents Pride i Kirkenes høsten 2017. 30 russiske delegater deltok og arrangementet fikk stor internasjonal oppmerksomhet. I fjor gjentok vi suksessen med hele 80 russiske delegater.

 

Innleder Ole-G. Solheim har vært regionleder for Amnesty International i 11 år og var blant initiativtagerne til Barents Pride i Kirkenes. Han sitter også i styret til Tromsø Arctic Pride.

 

Foto fra den første norsk-russiske paraden i Kirkenes i 2017. Fotograf: Lene Christensen/Amnesty International

 

Detaljer

Arrangør: Amnesty International Norge region Nord, UiT SV og Tromsø Arctic Pride
Sted: UiT – Norges Arktiske Universitet – auditoriet i Nedre lysthus
Tidspunkt: 12:00 – 13:00
Pris: Gratis

Aldersgrense: Ingen