Back

Back

Wednesday 9 November

18:00 Neptune Frost + Forfilm. Stolt og Høylytt.

18:00 - 19:45

Verdensteatret Kino (map)

Buy tickets

Ambisiøs afrofuturistisk science fiction-musikal som stiller spørsmål om global makt og kjønn.

 

I denne moderne afrikanske (kult-) filmklassikeren, gjenfødes Neptune ved alder 23 og bryter opp fra oppvekst-samfunnet i Burundi, som er basert på gruvedrift etter coltan for den globale teknologiindustrien. I neste steg krysser Neptune og deres allierte, inkludert hacker-fenomenet MartyrLoserKing, terskler mellom parallelle virkeligheter og gjør verdens digitale teknologi til sin egen. Filmen er en visuelt fengende og abstrakt reise åpen for fortolkning og et sterkt politisk utsagn i ett og samme, både om global makt og kjønn.

 

Saul Williams er en kunstner fra New York med lang og anerkjent fartstid fra det uavhengige hip-hop-miljøet, og har gjort flere konserter i Oslo.  Anisia Uzeyman er født og oppvokst i Rwanda og dette er hennes femte film. Neptune Frost har sakte begynt å innta verden og fikk sommeren 2022 ordinær kinopremiere i USA og England. I den sammenheng, for å sitere Neil Kulkarni i august-utgaven av The Wire: It’s a film I’m still reeling from, because like any masterpiece, it’s less about the answers it gives than the questions it raises.

 

Merk: Filmen vises med engelske undertekster.

 

DEL AV FILMSERIEN MY VOICE YOU CAN’T HEAR

 

Neptune Frost inngår i en filmserie kalt My Voice You Can’t Hear/Tonen du ikke vil høre, som ønsker å utforske kjønnsbrytende trans- og ikke-binære identiteter innenfor ulike ikke-vestlige sammenhenger og fortellertradisjoner. Serien er kuratert av Hanan Benammar og Brynjar Bjerkem for kunstprodusenten TrAP og er et samarbeid med Salam, Nasjonalmuseet og cinematekene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.

 

FORFILM

Før filmen viser vi kortfilmprogrammet Stolt og høylytt (19min, regi: Arthur Xavier Wonder, Norge 2021). Programmet består av fem korte filmer hvor du møter:

Keyse 42. Ikke-binær.

 

«Da jeg vokste opp i Somalia fantes det ingen skeive. Absolutt ingen som jeg vet om.»

Mabell. 30. Ikke kjønnskonform. Svart. Skeiv.

 

«Det har vært litt vanskelig å vokse opp til å bli et individ som trenger mange merkelapper. Det er nesten litt ironisk. Jeg er egentlig ikke så glad i merkelapper fordi det er blitt kastet på meg hele livet.»

Maruwa. 30. Svart. Eritreisk. Norsk. Muslim. Skeiv. Lesbisk.

 

«Det å være svart og skeiv, det er stolthet over meg selv, og stolthet over det jeg har klart å oppnå.»

Stephen. 28. Skeiv.

 

«Bare det å være skeiv er så unikt, og det å være svart er så unikt, det bringer så veldig mye kultur inn i samfunnet.»

Sam. 22. Transmann.

«Menneske er menneske. Jeg er menneske.»

 

Serien er laget på oppdrag fra Salam – Organisasjon for skeive muslimer i samarbeid med Mental Helse Ungdom høsten 2021 av Arthur Xavier Wonder; skribent, filmskaper, trans og student basert i Oslo. Foto ved Chai og Ravn, med Lara Okafor som koordinator og prosjektleder.

 

Denne programposten er et samarbeid mellom Verdensteatret Cinematek, Arctic Pride og Tromsø Internasjonale Filmfestival. For mer info om samarbeidet, se her: https://www.verdensteatret.no/arkiv/tema/29828

Buy tickets