Back

Back

Arctic Pride 2019: Domkirka med flagget oppe

Torsdag ble regnbueflagget heist ved Tromsø domkirke. Fredag inviteres det til fargerik regnbuemesse med landets første lesbiske prost i spissen.

 

Stig Lægdene er domprost og synes det er viktig å heise regnbueflagget. 

 

– Det er et sterkt symbol og menighetsrådet har åpnet for at vi kan flagge hele uka. Det er viktig at kirka omfavner skeive mennesker, kanskje ikke minst på bakgrunn av den senere diskusjonen rundt konverteringsterapi, men ikke minst med tanke på historien, der kirka dessverre har vært med på å ødelegge skeives liv.

Derfor er det så viktig å heise flagg, ha gudstjeneste og delta i paraden, sier Lægdene.

 

 

På bildet ser vi fra venstre domprost Stig Lægdene, Lilly Marie Hansen, leder i Tromsø Kristelige Studentforbund, Regine Kjærran, nestleder i Tromsø Kristelige Studentforbund. Maria Graff, organisatorisk nestleder i Skeiv Ungdom Troms og Kai Krogh, leder i Nord-Hålogaland bispedømmeråd. (Foto: Lars Åke Andersen)

 

Første lesbiske prost

 

Domprosten tror regnbuemessa fredag kveld blir veldig flott. Han forteller at det blir mye musikk, lystenning, nattverd og at alteret er pynta i regnbuens farger. 

 

Lederen i mellomkirkelig råd, Kristine Sandmæl skal preke. Hun er prost i Lofoten og bor selv med ei dame og er den første åpne lesbiske prost. Skeiv ungdom skal også holde appell. Det er tredje året kirka er med som aktiv deltaker i Tromsø Arctic Pride. 

 

Hele byen er invitert, og jeg tror det blir veldig flott. Kirken må åpne opp for mangfoldet, det beriker samfunnet. Folk må få være den de er slik gud har skapt oss, avslutter Lægdene. 

 

 

Mer kjærlighet 

Maria Graff er organisatorisk nestleder i Skeiv Ungdom Troms, og setter pris på at kirken heiser regnbueflagget. Hun skal selv være med på Regnbuemessen fredag med en appell.

 

Skeiv ungdom er en organisasjon for alle under 30 år som er skeiv eller vil vise sin støtte. 

 

Det er 50 år siden opprøret i Stonewall, der skeive ville sette en grense. Vi skal holde appell og snakke om opprøret og historien der.

 

Det er veldig fint at kirka åpner opp og er med på festivalen. Den har på en måte vært skummel for skeive siden motstanden tidligere har vært stor. Derfor er det fint at vi kan samarbeide med dem, sier Graff.

 

 

Domprost Lægdene forteller at han tror gud har skapt alle mennesker til å elske. 

 

Det er mangel på kjærlighet som er et problem i samfunnet, ikke mer. Vi må åpne opp for kirkene for lesbiske og homofile og være en åpen favn for kjærligheten. Vi får mange tilbakemeldinger på at folk setter pris på dette, forteller Lægdene.