Back
Arctic Pride med rekordstor festival
Festivalsjef Lars Kaupang gleder seg vilt til årets Arctic Pride. Etter flere år med pandemi heises regnbueflagget 7. november, og da skal det markeres at det er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili.
Spesielt skal det markeres at det er 50 år siden paragraf 213 i den norske straffeloven ble avskaffet – en lov som kriminaliserte sex mellom menn i Norge. Skeiv historie skal fram i lyset, og med et spesielt blikk på nord-norske kår.
– Det er rart at det bare er femti år siden at homofili var forbudt. Det er viktig å belyse historien, men samtidig er det fortsatt en vei å gå, sier Lars. Han går på sitt tredje år som pridesjef i Tromsø.
Som et mørkt bakteppe til festivalen ligger skytingen under Oslo Pride i juni. Lars var selv i hovedstaden, og har tidligere fortalt om hvordan han opplevde det. Da sa han også at vi må kjempe, og at det gjør vi best sammen.
Det er i år derfor et ekstra godt samarbeid med politiet om sikkerheten rundt arrangementene og paraden.
Arctic Pride har hatt dialog med politiet hele veien, og heldigvis er terrornivået senket siden i sommer. I tillegg samarbeider Arctic Pride med mange aktører, som Skeivt arkiv, Polarmuseet og mange andre. Skeiv nord-norsk historie skal fram i lyset.
– Mest av alt gleder vi oss til å feire mangfoldet og gjøre det i lag med byens befolkning, sier Kaupang.
Endelig full festival
Pandemien gjorde at festivalen ble avlyst i 2020, og hadde en nedskalert utgave i fjor. Men i år er det full fart fra flagget heises utenfor rådhuset og en uke til ende. Kaupang synes det er godt å slippe å tenke på smittevern, avstand og munnbind.
– Vi skal synes i byen. Og jeg gleder meg aller mest til paraden. Å se så mange mennesker vise solidaritet og feire mangfoldet, er stort, sier festivalsjefen. Som også gleder seg litt til alt er vel gjennomført.
Rekordstort program
Fra mandag 7. november og til avslutninga lørdagen er det et variert program med hele 70 programposter. En økning fra 54 i fjor.
Både seriøse debatter og mer festlige aktiviteter er det rydda plass til, og både unge og godt voksne vil få sine møteplasser. Og selvfølgelig blir det parade gjennom byen, der festivalsjefen synes 10.000 burde komme og gå.
Diva Shequida tok Tromsø med storm i 2019, og hun tar turen fra New Yorks dragscener til Tromsø også i år. Ellers er det film, foredrag, regnbuemesse i kirka og noe for både unge og eldre.
– Vi er utrolig glade for å følge opp fjorårets store show med et fantastisk opplegg lørdag 12. november, sier Lars om dette.
Programmet vil oppdateres på nettsiden etter hvert som det er klart, og datoen er altså 7.-12. november.